Incontinentie

Incontinentie en onzindelijkheid bij de kat

Eén van de meest voorkomende vragen die wij krijgen is ‘of er ook iets is tegen onzindelijkheid’. Een pil of een poeder voor de kater die in huis sproeit, de poes die het naast de bak doet.

Hoe spijtig ook, dat middel is er niet. Aan ‘onzindelijkheid’ kunnen zeer diverse redenen ten grondslag liggen. Wanneer uw kat incontinent of onzindelijk is, is het allereerst belangrijk een oorzaak te achterhalen.

Mogelijke oorzaken van onzindelijkheid
Een dier kan bewust in huis plassen of poepen als gevolg van een gedragsprobleem, maar ook als gevolg van - bijvoorbeeld - een blaasontsteking of een spijsverteringsstoornis.

Ook kunnen dieren onvrijwillig urine verliezen als gevolg van een medische oorzaak, bijvoorbeeld bij incontinentie na sterilisatie. En ook blaas- en nierproblemen kunnen een afwijkende urineproductie veroorzaken.

Achterhalen van de oorzaak
Wanneer een hond  - al dan niet bewust - urine of ontlasting laat lopen moet eerst worden nagegaan waar dit door veroorzaakt wordt. Een lichamelijk onderzoek door een dierenarts kan uitwijzen of er een lichamelijke oorzaak aan ten grondslag ligt.

Gedragstherapie
Wanneer er lichamelijk niets mis is, dan kan een gedragstherapeut meer inzicht geven in de oorzaak van afwijkend gedrag. Niet alleen is het bij klachten van onzindelijkheid van groot belang om uit te zoeken waar ze door veroorzaakt worden, ook de geboden oplossingen verschillen per behandelwijze.

De dierenarts
Er zijn dierenartsen die veel blaas- en nierproblemen ondervangen met een rauw dieet. Ook zijn er dierenartsen die met name bij incontinentie goede resultaten rapporteerden na een behandeling met acupunctuur. Weer andere zetten louter reguliere middelen als Fortekor of Ipakitine in, en anderen enkelvoudige homeopathie.